Extrem.. pe Cerna!

sursa Radio-Resita.Ro

Scris de Paul-Sever Smadu in Turism / 18.06.2011
În staţiunea Băile Herculane, pe Valea Cernei, a fost inaugurat în această dimineaţă un nou serviciu destinat turiştilor, mai ales celor dornici de adrenalină : tiroliana! Încă de la ora inaugurării traseului au venit aici numeroşi localnici şi turişti, fie doar din pură curiozitate, dar mai ales dornici să experimenteze acest sport. Iniţiativa amplasării tirolienei pe Valea Cernei aparţine Asociaţiei de Turism din Băile Herculane – preşedinte fiind dna Mariana Molnar, o mare parte dintre membri asociaţiei participând la inaugurare, iar siguranţa traversării cu tiroliana este asigurată de membrii formaţiei Salvamont a judeţului Caraş-Severin, sub conducerea dlui Valentin Balaban – şeful Salvamont. La eveniment a fost prezent şi dl insp. Radu Ştefan – împuternicit la comanda Poliţiei oraşului Băile Herculane.
Amplasată lîngă podul peste râul Cerna de la Uzina Electrică, tiroliana de pe Valea Cernei are o lungime de 55-60 m, cu o înălţime maximă de 20 m deasupra apelor Cernei. Pornirea se face de pe versantul Munţilor Cernei, la o înălţime de circa 15 m deasupra drumului dintre Hotelul Roman şi Uzina Electrică, iar sosirea este pe malul opus al râului Cerna, la baza versantului din Munţii Mehedinţi, tiroliana legând, practic, cele două masive montane. Dovadă că tiroliana, chiar dacă este considerată un sport extrem, poate fi practicată indiferent de vârstă şi nivelul de pregătire în acest scop este faptul că în prima zi de funcţionare tiroliana a fost încercată de participanţi cu vârste cuprinse între 3 ani şi până la peste 60 ani, iar din discuţiile purtate cu o parte dintre aceştia, toţi cei care au experimentat astăzi acest sport – cei mai mulţi pentru prima dată! – traseul oferă senzaţii tari, dar şi posibilitatea de a vedea de la înălţime frumuseţea naturală a Cernei şi a zonei! Circulaţia rutieră nu este oprită în zona tirolienei, traficul fiind supravegheat de către lucrătorii Formaţiei Poliţiei Rutiere din cadrul Poliţiei oraşului Băile Herculane.
Prin inaugurarea activităţii de tiroliană, organizatorii speră să atragă pe Valea Cernei o nouă categorie de turişti îndrăgostiţi ai sporturilor extreme, dar şi pentru a oferi turiştilor tradiţionali o alternativă pentru petrecerea timpului liber, având în vedere faptul că tiroliana se practică în condiţii de maximă siguranţă! Pentru toţi participanţii, parcurgerea traseului de tiroliană a fost astăzi gratuită. Pentru început, tiroliana va funcţiona în zilele de miercuri şi sâmbătă – iar în mod excepţional va funcţiona şi mîine, duminică 19 iunie -, însă în funcţie de solicitări va fi montată şi în celelalte zile ale săptămânii, cu asistenţa tehnică de specialitate asigurată de formaţia Salvamont Caraş-Severin. Aşadar, o invitaţie pentru turiştii aflaţi pe Valea Cernei şi care vor vizita staţiunea Băile Herculane în acest sezon turistic : senzaţii tari cu tiroliana, care se bucură de succes încă din prima zi de activitate!